Остров Врангеля / liveinternet.ru, Александр Рубцов

З таким твердженням виступають експерти природоохоронної організації «Грінпіс», передає Росбалт.

Зокрема, їх турбує початок в 2014 році незаконного будівництва на території заповідника військової бази, де потім пройшли масштабні військові навчання. Вже тоді Комітет всесвітньої спадщини наполегливо запропонував запросити на острів Врангеля моніторингову місію Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  та Міжнародного союзу охорони природи, щоб експерти оцінили ступінь загрози. Комітет також зажадав припинити будівництво в заповіднику об'єктів Міністерства оборони.

Росія у відповідь направила звіт, автори якого запевняють, що будівництво ведеться на ділянці, яка раніше використовувалася для господарської діяльності і яка не включає «ключові місця проживання рідкісних і видів, які особливо охороняються». «У звіті сказано, що на цій ділянці майже немає рослинності і навіть ґрунтового покриву. Тим не менш, тут же сказано, що «рослинність на цій ділянці не має унікальних компонентів», — заявили експерти.

Відео дня

«У результаті робиться висновок, що будівництво не впливає на «видатну універсальну цінність об'єкта всесвітньої спадщини об'єкта «Острів Врангеля». Цей висновок не відповідає дійсності», — заявляють в «Грінпіс».

Екологи стурбовані тим, що незаконне будівництво триває, і щоб забезпечити здачу об'єктів в термін, на острів прибувають додаткові бригади будівельників. «Це збільшує небезпеку для заповідника. При цьому, його адміністрація не може забезпечити належний контроль за людьми, які працюють на Міністерство оборони», — наголошується в заяві «Грінпіс».

«Оскільки факти доводять, що незаконне будівництво призводить до «порушення видатної універсальної цінності заповідника «Острів Врангеля», «Грінпіс Росії» звернувся в Генеральну прокуратуру. Сподіваємося, що і ЮНЕСКО також дасть об'єктивну оцінку ситуації на острові Врангеля», — заявляють екологи.