flickr.com/photos/jedimentat

Один з випадків був виявлений в Національному зоопарку у Вашингтоні, повідомляє Nplus1.ru.

Відзначається, що робочого самця (за оцінками, йому було 20 років) приспали через важке запалення шкіри і різке зниження маси тіла. При розтині у шлунку виявили велику пухлину. Гістологічне дослідження показало, що це нейроендокринна аденокарцинома, що утворена з нервових клітин, які виробляють гормони. Пухлина проросла в стінку шлунка і прилеглі лімфатичні судини, але не проникла.

Читайте такожУ В'єтнамі померла одна з найстаріших черепах

Відео дня

Другий випадок зафіксували в Брукфілдскому зоопаркуу в Іллінойсі. Працівники зоопарку помітили в пахвовій області 22-річного робітника-самця землекопа підшкірне новоутворення до 1,5 сантиметра в діаметрі. Пухлину видалили і відправили на лабораторне дослідження. З'ясувалося, що це недиференційована аденокарцинома, з найбільшою ймовірністю утворена з епітелію слинних або молочних залоз. Тварина продовжує жити, рецидивів пухлини не спостерігається.

Публікація американських ветеринарів стала першим підтвердженим повідомленням про злоякісні новоутворення у голих землекопів. В силу цього автори закликали до пильного моніторингу підозрілих симптомів у всіх представників цього виду в зоопарках і лабораторіях.

Голі землекопи, в природі мешкають в саванах і напівпустелях Ефіопії, Кенії і Сомалі, давно цікавлять вчених — їх можна без натяжки назвати одними з найбільш незвичайних ссавців. Вони холоднокровні, як земноводні та рептилії, не відчувають болю і, як вважалося до цих пір, не страждають на рак (навіть враховуючи зареєстровані випадки, захворюваність їм нікчемна в порівнянні з іншими ссавцями).

Читайте такожЕволюція видів може призводити до їхнього вимирання - вчені

Незвичайна також і тривалість життя землекопів. У неволі вони живуть понад 30 років, що різко виділяє їх серед всіх гризунів. Крім того, на відміну від більшості інших тварин у голих землекопів не збільшується ризик смерті з віком і практично немає ознак старіння.

Крім того, їх відрізняє складна соціальна структура, схожа комахами. Колонію очолює одна "виробнича" самка, яку запліднюють два або три самця. Інші члени колонії — робочі особини.