www.npolar.no

За даними норвезької енергетичної компанії Statoil, на яку посилається прес-служба Greenpeace, у випадку аварії на родовищі, яке зацікавило OMV, розлив нафти досягне острова Ведмежого всього за шість днів. Такий сценарій не виключений, адже в лютому минулого року OMV вже стала винуватцем розливу нафти біля берегів Нової Зеландії.

Читайте такожMerrill Lynch прогнозує новий пік "сланцевої революції" в США до 2020 року

Ведмежий острів є частиною архіпелагу Шпіцберген і славиться одними з найбільших у північній півкулі гніздів'я птахів. З 2002 року Норвегія створила на території острова заповідник, який охопив більшу частину його площі та прибережні води.

Відео дня

Грінпіс зажадав від норвезьких властей відкликати дозвіл на геологорозвідку ще в грудні, на що ті відповіли відмовою 11 січня. OMV, до якої звернувся Грінпіс Австрії, теж не погодилася поступатися і 20 січня почала буріння. Через три дні близько тридцяти активістів Грінпіс Австрії провели акцію на заправній станції OMV, після чого ЗМІ звернули увагу на проблему нафтовидобутку біля острова Ведмежого.

Нещодавно в місцевих ЗМІ з'явилася інформація про те, що керівництво OMV визнало фінансові проблеми компанії і має намір відмовитися від дорогих проектів з розвідки родовищ. Однак зверне вона плани з видобутку нафти в Арктиці — поки неясно.