Мышь ученые исследование / http://en.wikipedia.org/

Про це свідчить експеримент американських учених, передає Lenta.ru з посиланням на журнал Nature.

Як відомо, з часом у клітинах великих організмів накопичуються мутації. Щоб не допустити їхнього переродження в ракові, запускається особливий механізм клітинного старіння: поділ сповільнюється і з часом припиняється. У нормі старіючі клітини вичищаються імунною системою, але з віком цей механізм стає все менш ефективним — і відпрацьовані клітини починають накопичуватися в різних тканинах і органах. Навіть втративши здатності ділитися, вони шкодять сусіднім клітинам і спричиняють хронічні запальні процеси.

Читайте такожБританські вчені винайшли тест на визначення швидкості старіння

Відео дня

Щоб допомогти імунній системі, дослідники з клініки Мейо зруйнували старіючі клітини в організмі піддослідних мишей препаратом під назвою AP20187.

Через півроку миші виявилися набагато здоровіші, ніж тварини з контрольної групи. Їхні нирки працювали краще, а серце більш ефективно справлялося з навантаженнями. Лікування відбилося навіть на їхній поведінці: піддослідні миші стали більш сміливими і веселими. Але найбільше вчених вразило інше явище: середня тривалість життя мишей зросла на 17-35%.

Зазначається, що досліди проводилися на генно-модифікованих тваринах, чутливих до дії препарату. Відсутність побічних ефектів вселила вченим надію розробити аналогічні засоби для нормальних організмів і незабаром почати клінічні випробування.

Раніше УНІАН повідомляв, що в 2016 році почнуться перші клінічні випробування на людях препарату метформіну, який, на думку вчених, здатний продовжити тривалість життя до 120 років.