wikipedia.org / Nicolas COUTHOUIS

Про це йдеться в дослідженні вчених, які проаналізували вимирання різних видів риб сімейства цихлід в африканському озері Вікторія, передає Газета.ru з посиланням на журнал Evolutionary Biology.

Деякі приклади свідчать, що нові еволюційні пристосування призводять до збільшення кількості видів, проте в цій роботі вчені показали, як подібні адаптації можуть призводити до зменшення кількості видів в умовах конкуренції.

Читайте такожСупові черепахи на межі зникнення: нагрівання океанської води робить їх одностатевими

Відео дня

Для детального вивчення цього явища вчені розглянули еволюцію глоткових щелеп деяких видів риб. Такі щелепи збільшують силу укусу і дозволяють рибам справлятися з твердою здобиччю.

Вчені виявили, що морські риби з глотковими щелепами надавали перевагу твердому видобутку, на відміну від інших колючеперих риб. Однак це еволюційне нововведення мало свої недоліки, оскільки глоткові щелепи погано адаптовані для звичайного раціону риб.

Це пояснює вимирання хижих цихлид з глотковими щелепами в озері Вікторія, коли туди був заселений нільський окунь в 1950-х роках.

Раніше УНІАН повідомляв, що вперше на території басейну Єркути фахівці впіймали горбушу і йоржів у великих кількостях, які можуть погано вплинути на популяцію сигових.