REUTERS

Вчені знайшли відповідь на питання, чому зебри мають смугасте забарвлення.

Про це повідомляє Центр ФОБОС.

Виявилося, яскравість і кількість смужок залежать від клімату: чим гарячіший регіон, тим контрастніше забарвлення зебри. На півдні Африки смуг на тілі тварин мало. А у тих видів, які мешкають ближче до екватора, смуг багато, і вони яскраві. Як з'ясувалося, забарвлення зебр відповідає за їх терморегуляцію. Чорний колір поглинає тепло, білий – відбиває. За рахунок чергування різних смуг на шкірі створюється циркуляція повітря, яка захищає тварину від перегріву. Так, із зростанням середньорічної температури, зростає і число смуг на тілі зебри.

Відео дня

Читайте такожМетеорологи стверджують про підвищення середньодобової температури на Землі на 1 градус

Вчені Університету Монтани дійшли сумних висновків: на початок 22 століття може зникнути популяція зайця-біляка. Справа в тому, що з року в рік сніговий покрив лежить менше часу. І зайці не встигають змінити забарвлення з зимової (білої) на річну (коричневу). До кінця століття понад 60% зайців-біляків у міжсезоння будуть різко контрастувати з навколишнім середовищем, стаючи легкою здобиччю для хижаків.

Багато зайців вже реагують на зміни клімату. Якщо сніг лежить довше звичайного, то зайці не поспішають скидати білу шубку. І навпаки, якщо сніг тане передчасно, тварини швидше змінюють забарвлення на коричневу.