Океанографы получили снимки редчайшего кита Земли / Salvatore Cerchio

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі "Royal Society Open Science", передає РІА Новости.

"За останні роки багато людей заявляли, що їм вдавалося побачити смугастиків Омури, але жодне з цих відкриттів так і не було підтверджено. Вони живуть у дуже далеких від суші куточках моря і їх складно помітити через їхні невеликі розміри – близько 10-11 метрів, і до того ж, вони не пускають фонтани", — заявив Сальваторе Серчіо з Океанографічного інституту Вудс-Хол (США).

Читайте такожБіологи розслідують масову загибель китів біля берегів Аляски

Відео дня

Серчіо і його колеги змогли вперше побачити цих китів і вивчити те, як вони живуть, у ході однієї з океанографічних експедицій, які вчені щороку проводили в околицях східного узбережжя Мадагаскару.

Уперше вони побачили смугастика Омури ще в 2011 році, проте спочатку вчені вважали його молодою особиною смугастика Брайда – близького родича Balaenoptera omurai – і не звернули на нього уваги.

У 2013 році, коли вчені збільшили кількість спостережень і почали детально розглядати кожного кита, вони з подивом виявили, що "полосатики Брайда", яких вони іноді бачили, насправді були полосатиками Омури. Рідкісних китів Індійського океану, за словами Серчіо, видало їхнє незвичайне асиметричне забарвлення морди.

Наступні два роки океанологи провели, фотографуючи Balaenoptera omurai, збираючи зразки їхніх тканин і спостерігаючи за поведінкою окремих особин і груп цих смугастиків. У цілому їм вдалося простежити за переміщеннями 44 родин китів і отримати проби ДНК й шкіри.

У листопаді вчені планують повернутися на Мадагаскар, де вони мають намір провести нові сесії спостережень, в рамках яких вони спробують з'ясувати, які звуки використовують ці кити для спілкування один з одним, а також оцінять, чи є загроза їхньому існуванню.