flickr.com/jen66

Про це йдеться у доповіді, підготовленій Всесвітнім фондом дикої природи і Зоологічною спільнотою Лондона, передає Бі-бі-сі.

У документі зазначається, що чисельність деяких видів впала більш ніж удвічі через їхнє активне використання людиною як їжі. Так, тунця і скумбрії зараз у світовому океані на 74% менше, ніж було 45 років тому.

Фахівці кажуть, що виною скорочення популяції морських видів є не тільки апетити людини, але і зміни клімату.

Відео дня

Читайте такожВчені б'ють на сполох: з Арктики можуть зникнути сигові види риб

"Діяльність людини завдала серйозної шкоди океану, оскільки вилов риби йде швидше, ніж вона може відновити свою чисельність", - стверджує глава Всесвітнього фонду дикої природи Марко Ламбертіні.

У доповіді йдеться, що морський огірок (трепанг), що вважається вишуканими ласощами в Азії, майже зник у районі Галапагоських островів - його популяція зменшилася на 98%, - а в Червоному морі трепангів стало менше за останні роки на 94%.

Кліматичні зміни також зіграли істотну роль у зменшенні кількості морських мешканців.

У доповіді йдеться, що вуглекислий газ поглинається світовим океаном, збільшуючи його кислотність, що завдає шкоди багатьом представникам тваринного світу.

Варто зазначити, що автори дослідження проаналізували зміни стану популяцій понад 1200 морських видів за останні 45 років.