REUTERS

Африканізовані бджоли продовжують розширювати свій ареал проживання в Каліфорнії і рухатися на північ, що потенційно говорить про загрозу заміщення місцевих популяцій запилювачів цими небезпечними "комахами-вбивцями" на всьому півдні США, пишуть екологи в статті, опублікованій в журналі PLoS One, передає РИА Новости.

"Африканізована" медоносна бджола була виведена 55 років тому генетиком Уорвиком Керр (Warwick Kerr) у Бразілії шляхом схрещування африканських бджіл з різними європейськими підвидами цієї комахи. Нову породу відрізняли не тільки рідкісна витривалість і медоносність, але і надзвичайна агресивність.

Читайте такожБіологи вважають, що на Землі почалося шосте масове вимирання тварин

Відео дня

Під час одного з експериментів Керра і його колег 26 бджолиних сімей випадково опинилися на волі. За час, що минув, ці комахи, чия отрута особливо токсична, поширилися по всій Південній Америці, і зараз вони поступово "наступають" на північні держави, Мексику і Сполучені Штати. По всьому світу від їх укусів вже загинули кілька сотень людей.

З іншого боку, не все так погано – за поточним уявленнями вчених, дані комахи здатні захоплювати по 300-500 кілометрів території кожного року. Враховуючи те, що вони просунулися всього на 250 кілометрів за 9 років, є надія на те, що їх експансія зупиниться в найближчі роки.

Причиною цього, на думку дослідників, є те, що ці бджоли, як і їхні африканські пращури, вкрай погано переносять низькі температури. Цей фактор є своєрідною палицею з двома кінцями – сьогодні він обмежує швидкість поширення бджіл у США, проте в майбутньому, у міру посилення глобального потепління, межі ареалу їх проживання можуть помітно розширитися, підсумовують вчені.