vokrugsveta.ru

Представники Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) вже назвали цю масову загибель аномальним випадком, пише "Навколо світу".

Читайте такожКит Варвара встановила рекорд по дальності міграції

З початку травня на островах біля західного узбережжя Аляски і уздовж південного берега півострова були знайдені тіла 11 смугастиків, 14 горбатих китів, одного сірого кита і ще чотирьох китів, вид яких поки що не встановлений. Більшість з них загинули біля островів Кадьякського архіпелагу.

Відео дня

"Згідно з нашою основною версією масову загибель китів викликало цвітіння отруйних водоростей в Тихому океані, - розповідає представник NOAA доктор Тері Роулз. - Але у нас немає ніяких доказів цього. На даний момент ми не можемо назвати причину, по якій кити викинулися на берег".

Разом з тим біологи висловлюють крайню стурбованість кількістю загиблих біля берегів Аляски китів. За попередніми даними, в цьому році їх смертність в районі перевищила свій середній історичний показник втричі.

Фахівці NOAA вже зайнялися офіційним розслідуванням причин масової загибелі китів, найближчим часом до них приєднаються вчені з інших організацій, у тому числі з Канади. Проте, як зазначають представники управління, цей процес може зайняти кілька місяців або навіть років і не привести до якогось результату. За статистикою, починаючи з 1991 року причини не були встановлені в 32 з 61 документально підтвердженого випадку масової загибелі китів. У 29 розкритих випадках винуватцями були названі різні інфекції, біотоксини, взаємодія з людиною і голод.