Фото: George Teichmann

Про це йдеться в статті, опублікованій в Science, повідомляє РИА Новости.

"Навіть у ті часи, коли людей не було в цих регіонах, на їхній території все одно відбувалися масові вимирання. Якщо до них додати сьогоднішні антропогенні фактори і фрагментацію навколишнього середовища, що породжується глобальним потеплінням, у нас виникають серйозні питання щодо того, що очікує наш світ у майбутньому", - заявив Алан Купер з Австралійського центру стародавньої ДНК в Аделаїді.

Читайте такожГеологи обіцяють передбачити, коли вибухне супервулкан, здатний викликати масове вимирання на Землі

Відео дня

Купер і його колеги з'ясували, що поява людини в північних регіонах Землі і в Новому Світі навряд чи послужила головною причиною вимирання мамонтів, шерстистих носорогів, гігантських лінивців та інших представників мегафауни, зіставивши те, як виглядала ДНК різних видів стародавніх тварин з тим, як змінювався клімат планети за останні 50-60 тисяч років.

Це порівняння показало, що багато видів мегафауни вимирали в деяких куточках планети або повністю зникали з її обличчя під час епізодів різких потеплінь клімату - так званих інтерстадій, які відділяли один льодовиковий період від іншого.

Читайте такожБілі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року - екологи

Наприклад, американські короткоморді печерні ведмеді і гігантські лінивці зникли під час одного з останніх міжльодовиковиків ще до того, як людина проникла до Америки. З іншого боку, багато євразійських видів мегафауни, таких як зубрів або мамонтів, співіснували з древніми людьми протягом десятків тисяч років до їх зникнення або різкого скорочення в чисельності популяції.

На користь того, що мамонти та інші представники мегафауни вимерли з кліматичних причин, говорить і аналіз ДНК рослин, що існували в той час. Як з'ясували Еське Віллерслев і його колеги ще в 2014 році, однією з причин зникнення мамонтів могло бути те, що їхня улюблена їжа - конюшина та інші трав'янисті рослини - зникли з прильодовикових регіонів незадовго до їхнього вимирання.

Читайте такожВчені заявляють про прийдешні зміни: потепління б'є нові рекорди, і зростання температури океану вже не зупинити

Як підкреслює Купер, несподівано висока роль клімату у вимиранні мегафауни ні в якому разі не говорить про те, що руки людства були абсолютно чисті в цьому питанні. Цілком можливо, що стародавні мисливці-збирачі добивали ті види тварин, які не зміг повністю знищити клімат, зазначає генетик.

Як повідомляв УНІАН раніше, вчені відзначають, що сьогодні близько 40% видів амфібій знаходиться під загрозою вимирання і приблизно чверті ссавців загрожує зникнення.

Міжнародна група біологів заявляє, спираючись на дані по частоті зникнення видів флори та фауни в минулому, що зараз на Землі дійсно відбувається шосте масове вимирання тварин, викликане не природними причинами, а діяльністю людини.