swfsc.noaa.gov / Annie Douglas

Міжнародне співтовариство повинно чинити тиск на Ісландію, щоб країна припинила експорт м'яса фінвалів, полювання на яких заборонене вже більше 20 років, заявила РИА Новости спеціаліст Всесвітнього Фонду дикої природи (WWF) зі збереженню видів Лі Генрі.

"Ісландія продовжує експортувати м'ясо фінвалів до Японії, незважаючи на міжнародні протоколи, що забороняють комерційний вилов і міжнародну торгівлю цими видами", — повідомила вона.

Фінвал є близьким родичем синього кита і був майже повністю винищений в середині минулого століття. Полювання на фінвалів заборонене з 1982 року, проте в 2006 році Ісландія в односторонньому порядку відновила комерційне полювання на цих тварин.

Відео дня

Читайте такожБілі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року - екологи

Увагу до проблеми знову привернула відома голлівудська актриса Памела Андерсон. Раніше вона звернулася з відкритим листом на адресу Росії з закликом не дати пройти через Північний морський шлях судну, яке перевозить на борту 1,7 тисячі тонн м'яса фінвала з Ісландії до Японії. З цим проханням актриса звернулася до президента РФ. За словами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, в Кремлі поки не знають щодо прохання Андерсон.

"Дуже важливий міжнародний тиск на уряд Ісландії, так само як і тиск з боку ісландської громадськості. Міжнародне співтовариство, народ Ісландії повинні забезпечити дотримання Ісландією міжнародних угод, що вводять мораторій на китобійний промисел і торгівлю, а також публічно заявити про припинення полювання на фінвалів", — зазначила Генрі.

За її словами, Фонд дикої природи вже звертався з петицією до уряду США з проханням ввести санкції проти ісландських компаній, що підтримують комерційний китобійний промисел і беруть участь у торгівлі.