Гималайский медведь / Vicpeters / commons.wikimedia.org

Мінприроди РФ повідомило, що розглядається питання про внесення гімалайського ведмедя до Червоної книги Росії, передає РИА Новости.

Раніше депутати Держдуми від КПРФ Валерій Рашкін та Сергій Обухов звернулися до президента РФ Володимира Путіна взяти під особистий контроль порятунок популяції гімалайського ведмедя в Росії. Як випливає з відповіді депутатам, до Мінприроди їх звернення надійшло з управління президента з внутрішньої політики.

"На даний час обґрунтування про включення гімалайського ведмедя до оновлених списків Червоної книги РФ знаходиться на розгляді комісії з рідкісних та перебуваючих під загрозою зникнення тварин, рослин і грибів при Мінприроди Росії. Остаточне рішення з оновленим списками видів тварин, підготовленим до включення (виключення) до Червоної книги РФ, Мінприроди Росії ще не приймалося", — йдеться у відповіді відомства за підписом заступника міністра, голови Рослісгоспу Івана Валентика.

Відео дня

Читайте такожБілі ведмеді можуть повністю зникнути до 2025 року - екологи

У Росії гімалайський ведмідь мешкає на території Приморського і Хабаровського країв. Його чисельність скорочується через високу чутливість тварини до діяльності людини, а також через масове полювання.

У депутатському запиті наголошується, що в останні 20 років гімалайський ведмідь став об'єктом цілеспрямованого неконтрольованого знищення мисливцями Далекого Сходу РФ.

Згідно з текстом запиту, якщо у 1990-х роках популяція гімалайського ведмедя в Росії оцінювалася в 7 тисяч особин, то після виключення його у 1997 році з Червоної Книги Росії і присвоєння в 1999 році йому статусу мисливського виду цей хижак зараз на межі зникнення.