Ящерица / motaen.com

Про це вчені повідомили на сторінках журналу Nature.

Відомо, що статьу багатьох рептилій визначається не тільки набором хромосом (у агам це Z і W: набір ZZ у самців і ZW — у самок), але і температурою середовища, в якому дозрівають відкладені ними яйця. Проте вперше в дикій природі хромосомна система виявилася витіснена температурною, повідомляє Lenta.ru.

Читайте такожВчені кажуть, що рівень води в Байкалі може знову знизитися

Відео дня

Артур Джордж (Arthur Georges) і його колеги з Канберського університету з 2003 року працювали з бородатими агамами на території штатів Квінсленд і Новий Південний Уельс.

Виявилося, що з 2003 по 2011-й через аномально спекотну погоду частка самок (повноцінних з точки зору анатомії, фізіології і поведінки, але з «чоловічим» набором хромосом, ZZ) зросла з 6 до 22 відсотків.

Більше того, такі «трансвестити» виявилися більшими, здоровішими і здатними відкладати приблизно удвічі більше яєць, ніж звичайні самки. «Тата, перетворившись у мам, стають кращими мамами», — відзначає Джордж.

Коли ж самки-«трансвестити» спаровувалися зі звичайними самцями, у їх потомства залишалися виключно Z-хромосоми. Таким чином, глобальне потепління витісняє нормальних самок з популяції і загрожує знищити хромосомну систему визначення статі. Стать майбутніх агам все частіше вибирається у відповідності з температурою середовища, де знаходяться яйця.

Хоча цей спосіб допомагає ящіркам оперативно реагувати на кліматичні зміни, створюючи оптимальний баланс між самцями і самками, його переважання призведе до зворотного ефекту: несподіваний стрибок температур ризикує призвести до різкого падіння числа особин одної з статі і тим самим загрожує популяції вимиранням.