en.wikipedia.org

Міжнародна група біологів заявляє, спираючись на дані з частоти зникнення видів флори та фауни в минулому, що зараз на Землі дійсно відбувається шосте масове вимирання тварин, викликане не природними причинами, а діяльністю людини, йдеться в статті, опублікованій в журналі Science Advances, передають РИА Новости.

"Якщо поточний тренд продовжиться, то життю доведеться витратити багато мільйонів років для відновлення загубленого біорізноманіття, і наш власний вид, швидше за все, теж зникне досить швидко", — заявив Герардо Себаллос (Gerardo Ceballos) з Автономного університету Мехіко (Мексика).

Себаллос і його колеги під керівництвом відомого еколога Пола Ерліха (Paul Ehrlich) зі Стенфордського університету (США) прийшли до такого висновку, підрахувавши частоту зникнення старих видів ссавців та інших видів хребетних тварин під час попередніх масових вимирань тварин і рослин, а також у відносно "спокійні" проміжки часу між ними.

Відео дня

Читайте такожУ WWF заявили про загрозу вимирання лосося в Росії

Як підкреслюють вчені, вони спеціально використовували найбільш консервативні оцінки — максимальна частота вимирань у "мирний час", мінімальна частота зникнення видів сьогодні – для того, щоб уникнути звинувачень в алармізмі та згущенні фарб.

За їхніми розрахунками, в епохи, що передували антропоцену – віку людини, кожні сто років зникало приблизно по два види ссавців на кожні десять тисяч існуючих на той час видів тварин. У 20 столітті ця цифра зросла в 114 разів.

Іншими словами, те число видів, які припинили своє існування за цей час, зазвичай зникає за 10 тисяч років, а не за одне століття. Темпи вимирання тварин в останні два століття, як відзначають вчені, стрімко наближаються до того, з якою швидкістю зникали представники флори і фауни 66 мільйонів років тому, коли зникли динозаври, морські рептилії і птерозаври.

"Ми наголошуємо, що наші розрахунки, швидше за все, дуже сильно недооцінюють масштаби сучасного вимирання, оскільки ми намагалися "намацати" нижню межу того впливу, який діяльність людини має на роботу екосистем і різноманітність видів", — пишуть вчені.

Чи є вихід з цієї ситуації? Як вважає Ерліх, поки що у людства ще є час для того, щоб зменшити масштаби вимирань, однак це тимчасове вікно стрімко закривається. Сьогодні, за його словами, близько 40% видів амфібій знаходиться під загрозою вимирання і приблизно чверті ссавців загрожує зникнення.

Читайте такожЗа останній рік у США загинули понад 40% бджолиних колоній

"Для того щоб ми могли уникнути дійсно масштабного шостого вимирання тварин, ми повинні практично миттєво посилити і розширити заходи зі збереження видів, яким загрожує небезпека зникнення, та зняти навантаження з популяцій таких тварин – а саме втрату середовища проживання, надмірну експлуатацію та зміну клімату", — каже еколог.