www.innoros.ru

Команда біологів з Женеви і Мадагаскару провела масштабне дослідження пантерного хамелеона - ендеміка Мадагаскару, пише "Моя планета". Вчені зробили фотографії 324 особин з різних популяцій цих ящірок, які живуть відособлено в різних частинах острова. Також у рептилій були взяті зразки крові для подальшого вивчення ДНК. При цьому фотографії робилися в момент затримання хамелеонів, щоб запобігти впливу стресу на забарвлення тварин, після чого робилися необхідні аналізи. За допомогою зібраних даних біологи перевірили свою гіпотезу про те, що забарвлення тіла у підвидів пантерного хамелеона залежить головним чином від місця їх проживання.

Читайте такожНа Мадагаскарі знайшли піратський скарб капітана Кідда - ЗМІ

Припущення вчених підтвердилося. Математичний аналіз кольорових фотографій з високою роздільною здатністю виявив, що рептилії з спільним ареалом проживання мають схожі візерунки і забарвлення. Лабораторна експертиза ДНК показала, що особини однієї популяції генетично ідентичні. При цьому пантерні хамелеони, які живуть у різних частинах Мадагаскару, відрізняються і генетично, і забарвленням. Як встановили біологи, схрещування між ними відбуваються вкрай рідко. На підставі зібраних даних швейцарські вчені під керівництвом Мішеля Милинковича з Женевського університету пропонують виділити 11 видів пантерного хамелеона.

Відео дня

Як відзначають автори дослідження, опублікованого в журналі Molecular Ecology, допомогти у класифікації видів може спеціально створена ними програма «Аналіз кольору», яка порівнює колірні особливості кожної особини з фотографій і автоматично відносить її до тієї або іншої популяції на основі математичного аналізу.

Пантерний хамелеон - один з найяскравіших ендеміків Мадагаскару. Особини досягають в довжину 52 см. Для виду характерний виражений статевий деморфізм: самці завжди більші за самок і мають більш яскраве забарвлення. Молоді хамелеони зазвичай сірого кольору, але, досягаючи статевої зрілості, вони забарвлюються в найхимерніші кольори: переважають відтінки зеленого, цегляно-червоного і блакитного. Адаптивна зміна забарвлення у хамелеонів пов'язана з терморегуляцією, статевим відбором, необхідністю захисту від хижаків і видоутворенням.