REUTERS

Сьогодні, 22 травня, у всьому світі відзначають День біологічного різноманіття. У 2015 році в ООН проголосили його темою "біорізноманіття для цілей сталого розвитку".

У міжнародній організації зазначають, що життєзабезпечення понад 3 мільярдів жителів планети залежить від морських і прибережних районів світу, в той час як понад 1,6 мільярда осіб покладаються на ліси і не деревні лісові продукти для одержання засобів для існування.

Читайте такожРослини не врятують світ від глобального потепління - вчені

Відео дня

"Деградація середовища проживання і втрата біорізноманіття загрожують благополуччю більш ніж 1 мільярда осіб, які проживають на посушливих і напівпосушливих територіях. Таким чином, повинні бути розроблені стратегії з захисту біорізноманіття для скорочення масштабів убогості і сталого розвитку", - йдеться на офіційному сайті ООН.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у своєму посланні з нагоди Міжнародного дня біологічного різноманіття підкреслив, що різноманіття життя на Землі має важливе значення для добробуту нинішнього та майбутніх поколінь.

"Збереження, відновлення і невиснажливе використання біологічного різноманіття можуть сприяти вирішенню цілої низки суспільних проблем", - заявив він.

"Скорочення масштабів знеліснення та деградації земель, а також збільшення накопичення вуглецю у лісових масивах, посушливих землях, пасовищних і сільськогосподарських угіддях дають істотну соціально-економічну віддачу і являють собою економічні способи пом'якшення наслідків зміни клімату", - додав генсек.

Читайте такожВід лісу залежить харчування і доходи майже кожного шостого жителя планети - ООН

Раніше Міжнародний день біологічного різноманіття рекомендувалося відзначати 29 грудня — у день набрання чинності Конвенції про біологічне різноманіття (резолюція 49/119 від 19 грудня 1994 року), однак через велику кількість свят, що відзначаються в цю пору року, багато країн стикалися з труднощами в плануванні та проведенні заходів з відзначення Дня і було прийнято рішення про зміну цієї дати.

en.wikipedia.org

Щорічно, починаючи з 2001 року, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Цей День був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (ГА ООН) в 1995 році в спеціальній резолюції№ A/RES/49/119) на основі рекомендації Конференції сторін Конвенції про біологічне різноманіття (КБР), яка відбулася в 1994 році. Підписантами конвенції є близько 200 держав, пише Calend.ru.

Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття - звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни.