Вчені / tsn.ua

Зокрема, живучи на обмеженій території, мамонти схрещувалися з близькими родичами, що і призвело до виродження виду.

Про це повідомляє Gazeta.ua з посиланням на National Geographic,

Міжнародний колектив вчених провів дослідження на основі генома шерстистого мамонта (Mammuthus primigenius). Були проаналізовані ДНК мамонта, який жив 45 тисяч років тому на північному сході Сибіру, а також 4300-річні зразки з острова Врангеля. В обох випадках вченим вдалося витягти майже всю вагому частину ДНК тварин, щоб відтворити максимально повну картину.

Відео дня

Читайте такожПерші змії з'явилися на суші 128 мільйонів років тому - вчені

У ході дослідження, результати якого опубліковані в журналі Current Biology, з'ясувалося, що вимирання загрожувало мамонтам за останні 300 тисяч років мінімум двічі. Популяція Mammuthus primigenius почала помітно зменшуватися в середині або на початку плейстоцену: близько 250-300 тисяч років тому. Причини цього поки не відомі, тим більше, що тварини змогли це пережити. Однак наступне зледеніння "добило" мамонтів. Популяція скоротилася остаточно, і під кінець льодовикової епохи, 12 тисяч років тому, тенденцію до зниження чисельності вже було не зупинити.

Мамонти з острова Врангеля - одні з останніх представників цього виду на планеті; вони на 6000 років пережили материкових побратимів. Аналіз ДНК показав, що їхній геном відрізняється дуже низькою спадковою мінливістю. Таке явище характерне для зникаючих популяцій, де родинні особини спаровуються один з одним.

Читайте такожВчені встановили, що дельфіни мають складні соціальні зв'язки

Підсумком наукової роботи стало розуміння причин зникнення останніх "острівних" мамонтів. У вивчених нитках ДНК батьківські і материнські ділянки розрізнялися мінімально - тобто батьки генетично були дуже близькими родичами, що не дивно, враховуючи проживання популяції на невеликій ізольованій території. Але такий "інцест" призводить до зростання генетичних мутацій. У кожному поколінні здоров'я мамонтів ставало все слабкішим, і одного разу вони вже не були здатні протистояти ворожому довкіллю.

Раніше УНІАН повідомляв, що американські генетики повідомили про науковий прорив: їм вдалося вставити 14 генів вимерлих мамонтів у ДНК слона.