en.wikipedia.org

Результати дослідження представлені в журналі mBio, а коротко про нього повідомляє Lenta.ru з посиланням на The Guardian.

Травоїдні панди відділилися від своїх всеїдних родичів і перейшли на бамбукову дієту близько двох мільйонів років тому. Причини цього зсуву невідомі. Можливо, в їхньому ареалі було занадто мало здобичі та багато поживних рослин. Вегетаріанський спосіб життя (нелюбов до м'яса) закріпився і на генетичному рівні.

Однак стандартного для травоїдних чотирьохкамерного шлунка панди не отримали. Побудова їхнього шлунково-кишкового тракту така ж, як у їхніх хижих предків. Як з'ясували китайські вчені, в них також відсутні кишкові бактерії, що дозволяють отримувати максимум енергії з волокнистої рослинної сировини.

Відео дня

Читайте такожВ Китаї від вірусу собачої чумки померла п'ята панда

Дослідники проаналізували склад бактерій у 121 пробах фекалій, взятих у 45 великих панд. Аналізи брали навесні, влітку та восени. З'ясувалося, що в кишечнику панд відсутні бактерії, що перетравлюють рослинні волокна бактерії (Ruminococcaceae і Bacteroides). Панівне становище в мікрофлорі займають Escherichia/Shigella і Streptococcus, налаштовані на розщеплення білків. Така мікрофлора характерна для хижих і всеїдних ведмедів.

Еволюція поставила великих панд у складне становище, підкреслюють дослідники. Тварини проводять до 14 годин на добу за поїданням листя і коріння бамбука, але перетравлюють лише 17 відсотків їжі. Для збереження енергії панди змушені спати до 12 годин на день — і справляють враження істот, які живуть тільки щоб поїсти.

Читайте такожУ Китаї вперше з 1983 року сфотографували "чарівного кролика"

Неефективність травної системи також може пояснити коліки, від яких страждають панди. Наприклад, бамбукові ведмеді, яких вивчають у зоопарку Единбурзького університету, нерідко відмовляються від їжі і змушені кілька днів валятися, чекаючи, поки пройдуть коліки.