wikimedia.org

Ведмеді, які переплили з півострова Камчатка на острів Шумшу (Курили), загрожують популяції північних оленів. Як повідомили ТАСС в міністерстві лісового та мисливського господарства Сахалінської області, фахівці вже почали відстріл хижаків.

Північних оленів на острів завезли в 2005 році з метою розширення ареалу і збагачення фауни Курильських островів. Тоді на Шумшу доставили 10 особин (сім самок і три самця). У 2007 році з Камчатки на острів завезли ще 10 молодих оленів. За даними інспекторів, за цей час популяція збільшилася в кілька разів і налічує понад 130 голів.

"Кількість північних оленів могла бути і більшою, якби не ведмеді, які кілька років тому перепливли на Шумшу з південного мису Камчатки Лопатка (відстань - трохи більше 11 кілометрів). Клишоногі завдають серйозної шкоди популяції оленя. По слідах на снігу виразно видно, як хижаки "підсікають" жертву, заганяючи в кедровий стланик. Там олені не можуть швидко пересуватися і стають легкою здобиччю бурого ведмедя", - розповів співрозмовник агентства.

Відео дня

Читайте такожЕкологи виявили в Якутії 11 білих ведмедиць із 16 ведмежатами

За його словами, міністерство лісового та мисливського господарства Сахалінської області цієї весни виписало п'ять ліцензій на відстріл ведмедів на Шумшу. За тиждень мисливствознавцям вдалося вбити трьох хижаків у віці трьох-шести років.

"Остання поїздка показала, що на острові в даний час проживає не менше 12 ведмедів. На думку мисливствознавців, для нормального життя оленячого стада, їх потрібно ліквідувати всіх", - зазначив співрозмовник агентства.