За 69 дней Варвара пересекла Тихий океан, преодолев 10 880 км / moya-planeta.ru

Група вчених із США і Росії зафіксувала абсолютний рекорд міграції серед ссавців: кит на прізвисько Варвара, що відноситься до зникаючої західної популяції сірих китів, проплив 22 511 км за 172 дні, передає "Моя планета".

Читайте такожНа австралійському пляжі знайшли тушу рідкісного кита

Її маршрут вдалося відстежити за допомогою GPS-датчика: з'ясувалося, що за 69 днів Варвара перетнула Тихий океан і подолала 10 880 км, пропливши від Сахаліну до узбережжя Північної Америки. Перш ніж Варвара вирушила в зворотний шлях, вона побувала на кількох нерестовищах китів східної популяції: в Нижній Каліфорнії і Мексиці.

Відео дня

Вчених, які спостерігали за семи китами з допомогою GPS, здивував не стільки сам рекорд, скільки маршрут Варвари і двох її братів із західної популяції, які дісталися з Далекого Сходу до Північної Америки. Справа в тому, що до цих пір біологи були переконані, що західна (або охотско-корейська) популяція сірих китів, яка влітку відгодовується в Охотському морі і зараховується до зникаючих видів, не схрещується зі східною (чукотсько-каліфорнійською) і живе в повній ізоляції. Тепер же вчені засумнівалися в точності наукових знань про сірих китів.

"Той факт, що західні сірі кити, які перебувають під загрозою зникнення, здатні долати великі відстані і взаємодіяти з східними сірими китами, викликає подив і залишає багато питань, - прокоментував відкриття Брюс Мейт, голова Інституту морських ссавців при Університеті штату Орегон. - Проведені дослідження показали, що популяції генетично відрізняються одна від одної, але тепер нам доведеться уважніше до них придивитися".

moya-planeta.ru

Західні сірі кити вважалися вимерлими аж до 1970-х років, коли на шельфі острова Сахалін було виявлено невелике стадо цих тварин. Вчені із США і Росії з 1990-х років спостерігають за чисельністю далекосхідної популяції, за їх оцінками, у світі залишилося близько 150 особин. Східна популяція сірих китів також була сильно знищена через китобійний промисел і деякий час фігурувала в Червоній книзі, однак вжиті заходи щодо порятунку китів виявилися успішними і в 1996 році ці ссавці були виключені зі списку зникаючих видів. Чисельність східних сірих китів оцінюється на сьогоднішній день в 18 тис. особин.