Фото: Зейский заповедник

Зразки були зібрані у відрогах хребта Тукурингра. Новий вид назвали в честь професора МДУ Римми Барикиної, яка вивчала протягом більше 40 років родину жовтецевих, повідомляє амур.інфо.

Читайте такожМінприроди заборонило проводити санітарні рубки лісу в заповідниках

«Відкриття нового виду судинних рослин в наші дні - подія рідкісна і унікальна, має величезне значення для науки в цілому, - вважає заступник директора Зейского заповідника Олена Ігнатенко. - Для заповідника ця подія теж дуже значима - на його території знайдено ще один ендемік».

Відео дня

Виявив рослину науковий співробітник Центрально-сибірського ботанічного саду Анатолія Каракулова з Новосибірська. Він відвідав заповідник, прямуючи у відрядження на симпозіум ботанічних садів в Китаї. Тут вчений збирав матеріал для генетичного аналізу далекосхідних рододендронів.

На одному з маршрутів він звернув увагу на незвичайний водозбір, зробив його морфологічний опис, відібрав рослину для гербарію. За зовнішнім виглядом надземних пагонів, обрисами листя і листочків новий вид дуже схожий на водозбір амурський, але не є близькоспорідненим йому видом. У знайденій Каракуловим рослині частини пагона густо волосисті з істотним переважанням залізистих волосків над простими. Крім того, у водозбору амурського відгин пелюсток білий, рідше світло-зеленуватий повністю або тільки у верхній частині. У водозбору Барикиної відгин синій або бузково-синій, як і всі інші частини оцвітини.