Лиса / flickr.com/photos/nineprimaries

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (№ 0916).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 239 із 310 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожРада заборонила пересувні зоопарки та дельфінарії без морської води

Відео дня

Законом вносяться зміни до Закону "Про тваринний світ", відповідно до яких у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму і неспокою (стрілянина, вибухові роботи, феєрверки, санітарні рубки лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Забороняється розорювання або в інший спосіб пошкодження, ліквідація природних місць мешкання диких тварин (нір, барлогів, гнізд тощо).

Законом передбачено відновити інститут громадського інспектора з охорони довкілля.

Також вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідно до яких реклама та будь-яка інша діяльність з рекламування чи розповсюдження заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте такожУ Криму власника зоопарку звинуватили в незаконному ввезенні 59 екзотичних тварин і 196 птахів

Передбачено, що порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об'єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. Ті ж дії, вчинені щодо об'єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу.

Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах тягне за собою накладення штрафу від 3 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об'єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.