Иллюстративная фотография: самшитовая огневка / en.wikipedia.org/wiki/Cydalima_perspectalis

Комахи-паразити, яких Мінприроди випускає у Краснодарському краї РФ для боротьби метеликом, який знищує унікальні самшитові ліса, можуть знищити і інших метеликів, у тому числі занесених до Червоної книги, попереджає Всесвітній фонд дикої природи (WWF) Росії, повідомляє РИА Новости.

Атаці небезпечного шкідника - самшитової вогнівки - зазнали самшитові ліси Сочі та Сочинського національного парку, найбільш загрозлива ситуація склалася у реліктовому тисо-самшитовому гаю Кавказького заповідника. Мінприроди Росії повідомило, що в Сочі 23 березня почалася програма знищення шкідника за допомогою личинок китайського еулофіда.

"Вселення цього виду на територію регіону необґрунтовано за біологічними показниками, так як він може паразитувати не тільки на самшитовій огнівці. По факту це може привести до різкого скорочення чисельності різних видів, у тому числі і внесених до Червоної книги", - вважає старший координатор регіонального відділення WWF "Російський Кавказ" Роман Мнацеканов.

Відео дня

Читайте такожУ Мексику прибули мільйони метеликів-мігрантів із Канади та США

Експерт також зазначає, що масовий випуск китайського еулофіда позначиться на екосистемі регіону. Наприклад, зміна у співвідношенні видів та чисельності метеликів, метеликів та молей позначиться на стані рослинності і змінить ланцюжок живлення. Інша небезпека, про яку кажуть експерти, - можливість акліматизації китайського еулофіда на Кавказі, так як клімат в його природних місцях проживання близький до кавказького.

"У цьому випадку ліки можуть виявитися гірше хвороби. Чи не доведеться потім шукати чергового паразита, щоб знищити вже китайського еулофіда?" - зазначив Мнацеканов.

На думку WWF, наслідки застосування китайського еулофіда в цілях боротьби з вогнівкою в силу непередбачуваності результату можуть стати екологічним лихом для Кавказу.

Довідка. Самшит колхидський - рідкісний, реліктовий, вічнозелений деревний вид, що росте в РФ тільки на Північно-Західному Кавказі, занесений в Червону книгу РФ і в червоних списків Міжнародного союзу охорони природи.