fontanka.fi

До таких висновків прийшла команда вчених з Плімутського університету, повідомляє "Еспресо.TV".

Учені протягом року аналізували наслідки прання синтетичних тканин в домашній пральній машинці при різних температурах і з різними миючими засобами.

Відео дня

Читайте такожВООЗ: кожна дев'ята смерть у світі пов'язана із забрудненням повітря

Вони підрахували, що найбільше волокон втрачає акрил - близько 730 тисяч, що в п'ять разів більше, ніж тканина з суміші бавовни та поліестеру, і в півтора рази більше, ніж чистий поліестр.

"Кількість волокон, що потрапили у воду, дуже залежить від типу тканини. Наше завдання - зрозуміти, чим викликана втрата волокон", - пояснив професор морської біології Річард Томпсон.

Через водопровід синтетичні волокна потрапляють у каналізацію. Частина фільтрується, інші ж потрапляють в річки і в кінцевому підсумку в океани.

Як стверджується в дослідженні 2011 року, мікрофібра становить до 85% прибережного сміття в усьому світі. Дослідники припускають, що пластикові волокна здатні завдати шкоди тваринам, потрапивши в їх травний тракт і знизивши засвоюваність поживних речовин, одержуваних з їжі.

Томпсон вважає, що потрібні подальші, більш детальні дослідження викиду синтетичних волокон в навколишнє середовище.

Необхідно врахувати всі фактори - тривалість прання, конфігурацію фільтра пральної машини, швидкість обертання барабана тощо. Ці крихітні волокна пластика - лише вершина айсберга.

"За оцінками експертів, в море щорічно потрапляє 12 мільйонів тонн пластикового сміття, пляшок до пластикових волокон. Компанії повинні взяти на себе відповідальність за те, що вони виробляють, а державі слід вводити зміни на законодавчому рівні. Всі ми повинні переосмислити наше ставлення до пластику", - підкреслив член Greenpeace Луїс Едж.