Экология / krivbas.org

Відповідний президентський законопроект №0078 «Про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів» передано для розгляду парламентського комітету у закордонних справах.

Як наголошується в пояснювальній записці, в 2003 році Україна підписала протокол до Орхуської конвенції, що стосується навколишнього середовища. Цей протокол передбачає створення реєстрів викидів і переміщення забруднювачів з вільним до них доступом, а також участь громадськості в процесі ухвалення рішень з питань, що стосуються навколишнього середовища.

Читайте такожЗміни клімату "зсунули" льодовиковий період на 100 тисяч років - вчені

Відео дня

Також вказується, що метою ухвалення законопроекту про ратифікацію протоколу є створення єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про дозволи, звіти, матеріали перевірок у сфері охорони навколишнього середовища для органів влади і громадськості, а також підвищення ефективності електронного управління в сфері охорони навколишнього середовища. Система дасть змогу подавати документи на отримання дозволів у даній сфері в електронній формі. За наявності такої системи місцеві або регіональні органи управління зможуть оцінити стан місцевого навколишнього середовища і використовувати систему реєстрів як одне з джерел даних для оцінки ризиків, які існують для здоров'я населення і природи. Створення електронних реєстрів викидів і переміщення забруднювачів дасть змогу також заручитися широкою громадською підтримкою в реалізації державної екологічної політики.

Довідка УНІАН. Орхуська конвенція – це конвенція Європейської Економічної Комісії ООН «Про доступ до інформації, участі громадськості в прийнятті рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища». Україна спільно з 35 державами підписала 2003 року протокол до цієї конвенції. Станом на 2014 рік протокол підписали 38 держав, а ратифікували 33 країни і Європейський Союз. У 2015 році Міністерство екології та природних ресурсів розробило відповідний законопроект про ратифікацію цього протоколу.