REUTERS

Вміст небезпечних для здоров'я твердих частинок PM 2.5 у повітрі складає близько 500 мікрограмів на кубічний метр і перевищує рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я норму в 20 разів, передає ТАСС.

Через смог суттєво погіршилась видимість на дорогах Пекіна, в низці місць видимість впала нижче 500 метрів. Влада рекомендувала жителям міста не виходити без потреби на вулицю і користуватися спеціальними масками для захисту органів дихання.

Читайте такожУ Пекіні через смог вперше оголошений "червоний" рівень небезпеки

Відео дня

У Китаї основними джерелами частинок PM 2.5 є вихлопні гази автомобілів і викиди, які утворюються унаслідок роботи вугільних теплоелектростанцій. Частинки, які містяться у смогу, здатні через легені проникати в організм і накопичуватися в ньому. При великих дозах це може призвести до проблем серцево-судинної системи.

Раніше супутник NASA зробив знімки, які показують масштаби поширення смогу в Китаї. На знімках видно сірі і жовті відтінки смогу, який викликав парниковий ефект.

У NASA пояснили, що такі спалахи відбуваються у зимовий період, під час температурної інверсії, коли тепле повітря осідає над шаром прохолодного повітря.