REUTERS

Про це повідомив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на зустрічі, присвяченій підготовці до Конференції з клімату, яка пройде в Парижі в грудні, передає ТАСС.

"Станом на кінець жовтня 155 країн, на частку яких припадає майже 90 відсотків викидів, внесли свої національні плани дій в області клімату, які ми називаємо INDC (вклади, що визначаються на національному рівні)", - сказав голова ООН.

Серед країн, які внесли INDC в секретаріат Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату (РКЗК), Бразилія, Німеччина, Індія, Китай, Росія, США і Франція, а також держави ЄС, які представили загальний план. РФ оголосила про намір до 2030 року скоротити викиди парникових газів в атмосферу на 25-30% порівняно з рівнем 25-річної давності.

Відео дня

Як заявив Пан Гі Мун, ці плани є "значним авансом" для досягнення більш безпечного та здорового майбутнього. "Вони є відправною точкою для досягнення нашої мети - світу, в якому зростання середньої температура повітря складе менше 2 градусів", - підкреслив генсек. У разі потепління більш ніж на два градуси за Цельсієм, світ стикнеться із потенційно незворотними наслідками для екології Землі, вважають вчені.

Читайте такожПан Гі Мун похвалив план Обами по боротьбі із зміною клімату

Генсек ООН нагадав, що уникнути цього сценарію покликана нова угода по клімату, яку планується підписати на конференції в Парижі. Вона прийде на зміну Кіотському протоколу, прийнятиму в 1997 році та зобов'яже розвинуті держави та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів.

За словами Пан Гі Муна, особлива відповідальність у боротьбі із зміною клімату і наслідками цього явища покладено на розвинені країни, які пообіцяли виділяти на ці цілі $100 млрд на рік.