REUTERS

Про це з посиланням на журнал Nature пише Лента.ру.

Зазначається, що автори журналу порівняли дані по хімічному складу атмосфери по всьому світу зі статистикою народонаселення, здоров'ю та смертності. Виявилося, що на передчасну смертність найбільше впливають викиди від домашнього господарства (вогнища тощо), насамперед в Індії та Китаї.

Читайте такожСінгапур і Малайзію накрив густий смог від лісових пожеж

Відео дня

В деяких регіонах США та інших розвинених країн важливу роль відіграють викиди від автотранспорту і електростанцій, тоді як на сході Сполучених Штатів, в Європі і Росії найбільше зважених часток у повітря відправляє сільське господарство.

За розрахунками вчених, передчасна смертність від забруднення атмосферного повітря до 2050 року подвоїться і дійде до шести мільйонів (головним чином за рахунок Південно-Східної Азії та західної Океанії).

Однак є й позитивні зрушення: автори нової статті в журналі Nature Geoscience відзначають, що від 400 до 1700 смертей в рік вдалося запобігти завдяки скороченню пожеж, пов'язаних з вирубкою лісів в бразильській сельві. Реформа лісового законодавства в країні допомогла знизити концентрацію зважених частинок в повітрі на 30 відсотків.