Одна тополя за рік поглинає до 53 кг сажі / commons.wikimedia.org

Про це "Українській правді. Київ" повідомили в організації"Екологія – Право – Людина".

Екологи "ЕПЛ" відзначили, щостолична влада вирішила провести опитування серед киян, на які дерева замінити тополі у місті.

Читайте такожУ столиці пропонують замінити тополі на інші дерева: кияни можуть проголосувати за дуби та берези

Відео дня

"Це абсолютно недопустима діяльність – у такому питанні варто було б проконсультуватись із фаховими дендрологами. Це все одно, якби запитувати в людей, як краще лікувати хворого", - заявила еколог ЕПЛ Катерина Норенко.

Вона відзначила, що на заміну тополям в опитуванні пропонується посадити акації (робінія псевдоакація), які взагалі є небезпечним інтродукованим видом, який нехарактерний для природних екосистем України, змінює їх та дуже швидко поширюється і захоплює нові території.

"Із цим видом треба вести боротьбу, а не висаджувати його на заміну тополь. В країнах ЄС це карантинний вид і діють програми для знищення акацій, як небезпечного виду", – пояснила Норенко.

У свою чергу заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк додав, що тополі є безцінними деревами, які пощастило мати киянам у дорослому стані.

"Екологічний ефект від будь-якого молодого саджанця ніколи не зрівняється з ефектом від дорослої тополі", – запевнив Василюк.

За словами екологів, усі види тополь не тільки можуть виживати в несприятливих умовах міста, легко переносять посуху, до листопада не скидають листя, а й мають такі екологічні властивості, яких інші дерева не мають.

Одне доросле дерево тополі виділяє за один сезон стільки кисню, скільки треба одній людині на рік! Для такої ж кількості кисню необхідно 10 беріз, 7 ялин або 4 сосни.

Окрім цього, одна тополя за рік поглинає до 53 кг сажі, жодне інше дерево не може зрівнятися за цим показником із тополею. Для прикладу, каштан вбирає до 16 кг. Саме через те, що тополя так ефективно очищує повітря, жити вона довго не може, в середньому до 60 років.

"Якщо і ставити питання про те, чи потрібно замінювати тополі, то обов’язково тільки новими тополями. Можна обрати інші види тополі, які не дають пуху, наприклад тополя срібляста або пірамідальна. У світі більше сотні видів тополь. Окрім цього, можна щоденно поливати вулиці, і пух таким чином не буде літати в повітрі", - наголосили у ЕПЛ.