REUTERS

Про це розповів голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан, передає Еспресо.TV.

"По-перше варто зрозуміти, що мова йде про локальну подію. Це не є Чорнобиль, це не є жахлива катастрофа. Є одна нафтобаза, яку мали загасити її власники своїми силами. І якщо цього не сталося, це означає, що вони непрофесійні і мають за це відповісти", - зазначив він.

За словами Мовчана ця пожежа не є чимось надто катастрофічним. "Мешканці Запоріжжя, і мешканці Маріуполя зазнають таких ефектів досить часто".

Відео дня

Читайте такожКличко доручив цілодобово мити вулиці Києва через пожежу на нафтобазі

А от якщо вітер подме на Київ, людям треба бути дещо обережнішими, зазначає еколог. Менше виходити на свіже повітря, вживати антиоксиданти, лимони, молоко.

"Це питання професійності уряду і ДСНС. Мали бути повідомлення і карти. Синоптики по радіо мали б надавати інформацію звідки дме вітер. Давати інформацію про концентрацію речовин. Для киян це Кличко сказав тільки вчора ввечері, хоча пожежа тривала другу добу. Ця пожежа викликає багато питань про те, чи є план дій у ДСНС, хто керує підрозділами і хто приймає рішення про їх реформування", - розповів еколог.

Ярослав Мовчан також зазначив, що влада мала б одразу попередити людей про загрозу і ризики в зв’язку з таким горінням.

Тим часом, епіцентр пожежі на нафтобазі під Києвом вже локалізовано. На нафтосховищі у Василькові повністю вигоріли вже 4 ємності з нафтопродуктами.