фото Ярослав Задесенец

Особливий розмах заходу, як передбачалося, повинна була надавати підтримку з боку Кабінету міністрів і Міністерства екології та природних ресурсів, написав на своїй сторінці в соцмережі Ярослав Задесенець з Асоціація Зелених України.

Очікувалося, що основними розділами на виставці серед інших будуть представлені програми екологічної політики країни, управління відходами, їх утилізація та переробка, охорона атмосферного повітря, альтернативна енергетика та біопаливо, органічне землеробство та екологічно чисті продукти, водні ресурси, ліси і лісокористування. Можливо, дехто з екологів у своїх найсміливіших мріях став чекати справжнього прориву в екологічному свідомості українців.

Однак реальність зруйнувала всі райдужні очікування. Найголовнішим враженням від побаченого стало те, що тема екології в сучасній Україні мало популярна і практично нікому не цікава. Уявіть собі, на все про все у величезній площі залі було виставлено трохи більше 20-ти стендів, присвячених еко-тематиці. Так би мовити, «ідеологічна спрямованість» більшості з них конкретно впиралася в комерцію...Виробники продуктів та посередницькі структури, які за певну винагороду з легкістю беруться вирішити будь-які питання в дозвільній системі і не тільки, стали чи не єдиними представниками всього зеленого руху України на нинішньому екофорумі.

Відео дня

Відверто розчарувала також мізерна кількість відвідувачів виставки. Що, на жаль, зайвий раз повною мірою підтвердило тезу про байдужість і апатичності більшості наших співгромадян до питань екології. А значить, у всіх без винятку організацій, які присвятили себе боротьбі за чистоту навколишнього середовища, попереду непочатий край роботи.