Безопасностью на транспорте займется новая служба / Фото УНИАН

Кабінет міністрів України затвердив положення про створення нового органу - Державної служби з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

Відповідну постанову уряду №103 від 11 лютого опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр».

Згідно з постановою, Укртрансбезпека є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого координується Кабміном через міністра інфраструктури і який реалізує державну політику у сфері безпеки на автотранспорті загального користування, міському електротранспорті, залізничному, морському і річковому (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства).

Відео дня

У підпорядкуванні нового органу знаходиться Державна спеціальна служба транспорту України (Держспецтрансслужба).

Укртрансбезпека, зокрема, здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства на автомобільному, міському електротранспорті, залізничному, морському та річковому транспорті; здійснює контроль за дотриманням вимог щодо запобігання забрудненням навколишнього середовища даними видами транспорту.

Також нова держслужба здійснює ліцензування господарської діяльності з надання послуг щодо перевезення пасажирів, небезпечних вантажів і багажу, а також контролює дотримання ліцензійних умов.

Голову нової Держслужби з безпеки на транспорті, згідно з постановою, призначає на посаду та звільняє з неї Кабмін за поданням прем'єр-міністра, внесеним на підставі пропозицій міністра інфраструктури.

Читайте такожАвтоперевізників зобов'яжуть проходити обов'язкове ліцензування з 2017 року

Голова Укртрансбезпеки має двох заступників, зокрема одного першого заступника; структуру апарату служби затверджує керівник цього органу за погодженням із міністром інфраструктури.

У свою чергу, в коментарі УНІАН заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що кандидатуру на цю посаду міністром поки ще не подано.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2014 року Кабінет міністрів почав реорганізацію Державної інспекції з безпеки на наземному транспорті (Укртрансінспекції) та Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекція) шляхом їх злиття та створення єдиного відомства Державної служби України з безпеки на транспорті.