REUTERS

Над Парижем і столичним регіоном уже тиждень фіксують підвищений рівень концентрації шкідливих для здоров'я зважених частинок PM10, передає ТАСС.

Через смог влада міста пішла на рішучі заходи, обмеживши з понеділка рух автотранспорту відповідно до системи парних-непарних номерів. Таким чином, на дороги столиці 23 березня зможуть виїхати лише автовласники, номери машин яких закінчуються на непарне число.

Рішення це давалося непросто - паризька мерія ще в четвер почала бити на сполох, звертаючись до уряду із проханням дозволити ввести особливий транспортний режим, проте через різні міркування Матиньйонський палац зволікав із відповіддю. Тим часом, міська влада ввела безкоштовний проїзд у наземному громадському транспорті, скасувала плату за користування велосипедами прокатної мережі "Веліб" та електромобілями аналогічної системи "Отоліб". Також була обмежена на 20 км/год максимально допустима швидкість на всіх дорогах столичної агломерації.

Відео дня

Читайте такожЧерез щільний дим у Пекіні не видно хмарочоси, автостради перекриті (фото)

Після тривалих роздумів кабінет міністрів дав добро на обмеження автомобільного руху в Парижі. Виняток зроблено для таксі, будівельних вантажівок, електромобілів. До такого заходу влада вдається вже втретє в історії - раніше аналогічний режим вводився через тривалий смог у 1997 і 2014 роках.

За забезпеченням дотримання нового правила будуть суворо стежити поліцейські патрулі. Усього для контролю мобілізовані 750 співробітників правоохоронних органів, які розподілені по сотні наглядових позицій на вулицях міста.

Поки що особливі заходи введені на один день. Рішення про можливе продовження спеціальної схеми руху автотранспорту буде прийматися у другій половині дня за результатами вимірів рівня забруднення повітря та з урахуванням метеопрогнозу на вівторок.

Раніше УНІАН повідомляв, що мер Пекіна визнав, що місто не придатне для життя через смог.