У МАГАТЕ має намір боротися з незаконним використанням ядерних матеріалів / Фото ТСН

Як повідомляє центр новин ООН, відповідні зобов'язання вони закріпили у прийнятій одноголосно міністерські декларації.

Повідомляється, що декларація була схвалена у перший день конференції з ядерної безпеки, яка відкрилася 5 грудня у Відні та триватиме до п'ятниці. Для участі в ній прибули приблизно 200 делегатів зі 130 країн світу і 17 міжнародних, регіональних і неурядових організацій.

Вони обговорюють ситуацію з ядерною безпекою у світі та обмінюються думками щодо зміцнення режиму збереження небезпечних матеріалів.

Відео дня

Читайте такожУкраїна і США домовилися про кредит на будівництво сховища для ядерних відходів

Виступаючи перед делегатами конференції, генеральний директор МАГАТЕ Юкія Амано заявив, що забезпечення ефективної ядерної безпеки важливе для всіх країн, в тому числі й для тих, де обсяги ядерних і радіоактивних матеріалів незначні або їх немає взагалі.

"Терористи і злочинці будуть намагатися скористатися будь-якими прогалинами у всесвітній системі ядерної безпеки. Будь-яка країна в будь-якій частині світу може бути використана як пункт транзиту. І будь-яка країна може виявитися об'єктом нападу. Ось чому ефективне міжнародне співробітництво є життєвою необхідністю", - заявив Амано.

Читайте такожВчені зняли на відео ядерний вибух на реакторі

При цьому він підкреслив, що у всьому світі вдалося досягти помітного прогресу в справі зміцнення ядерної безпеки, однак, зупинятися на досягнутому не можна.

"Надзвичайно важливо зберігати пильність в умовах, коли ядерна загроза набуває все нові форми", - сказав глава МАГАТЕ.