Остап Семерак пыд час відвідування зони відчуження / Фото menr.gov.ua

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак за результатами робочої поїздки до зони відчуження, передає прес-служба міністерства.

"Провів цілий день у зоні відчуження. Завершуються роботи з підготовки насування арки, яке має розпочатися вже за кілька тижнів. Роботи виконуються якісно і завершаться вчасно", -  розповів Семерак на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що завдяки унікальній технології будівництва стіни на четвертому енергоблоці, арку вдасться з'єднати з енергоблоком абсолютно герметично.

Відео дня

Також міністр провів у зоні відчуження робочу нараду щодо функціонування двох заводів: з переробки рідких і твердих радіоактивних відходів.

Читайте також29 листопада четвертий енергоблок на ЧАЕС накриють захисною аркою

"Технології модернові, і підприємства треба запускати. Але паралельно виникає питання захоронення перероблених відходів, і тут у фахівців є ряд концепцій. Розглянемо і ухвалимо їх до кінця року", - повідомив Семерак.

Як нагадують у прес-службі міністерства, новий безпечний конфайнмент (НБК), який буде насунуто на четвертий блок ЧАЕС, являє собою споруду у формі арки заввишки 110 м, довжиною 165 м і шириною 260 м.

Читайте такожПорошенко: міжнародні зусилля з подолання наслідків аварії на ЧАЕС необхідно продовжити

Монтажні роботи із зведення арки НБК над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС почалися у квітні 2012 року. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів якого та найбільшим донором є ЄБРР.

Після накриття аркою зруйнованого енергоблока Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об'єкта "Укриття" на  екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів (РАВ) і паливовмісних мас.