Мужчина кормит коня Пржевальского в 30-километровой зоне Чернобыльской АЭС.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі глави держави.

При цьому підкреслюється, що одночасно набуде чинності указ президента України від 26 квітня 2016 р. № 174 «Про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника», метою якого є збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів Полісся, забезпечення підтримки та підвищення бар'єрної функції Чорнобильської зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, стабілізації гідрологічного режиму та реабілітації територій, забруднених радіонуклідами, сприяння організації та проведенню міжнародних наукових досліджень.

Читайте такожЗона відчуження знову горить: з вогнем борються пожежники та авіація

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 14 липня ухвалила внесений президентом закон про зміни до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (№4437).

У законі встановлюється, що на території, яка зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть здійснюватися науково-технічна діяльність, проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень для визначення ступеня впливу іонізуючого випромінювання на людину та екологічні системи, шляхів мінімізації наслідків цього впливу.

З метою здійснення наукових досліджень у зоні безумовного (обов'язкового) відселення можуть створюватись території та об'єкти природно-заповідного фонду.

Види діяльності в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, утворених у зоні відчуження, зоні безумовного (обов'язкового) відселення, здійснюються з дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов'язкового) відселення.

Крім того, визначається, що оформлення документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт відповідно до закону "Про регулювання містобудівної діяльності", для будівництва на земельних ділянках зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення об’єктів, може здійснюватися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування відповідною земельною ділянкою.

Також передбачено, що за згодою центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення, дозволяється відвідування території зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення за визначеним зазначеним органом маршрутом (об’єктом) і в супроводі відповідальних осіб.

Читайте такожУкраїна зобов'язується вчасно завершити будівництво конфайнменту на ЧАЕС - Порошенко

Серед іншого, зокрема, визначається, що на землях територій та об'єктів природно-заповідного фонду, які створюються в зоні відчуження та зоні безумовного (обов'язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, забороняється будь-яка діяльність, що не забезпечує режим радіаційної безпеки.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.