facebook.com/ukrainian.greens

Асоціація звертає особливу увагу на те, що рішення про будівництво було прийнято без проведення незалежної екологічної експертизи, без повного і своєчасного інформування жителів Києва, Київської та сусідніх областей, а також без проведення громадських слухань за участю місцевих громад, громадських і екологічних організацій.

Асоціація зелених України також зазначає, що тендер з вибору компанії Holtec International в якості основного підрядника для будівництва ЦСВЯП не був прозорим і відкритим, а сам вибраний підрядник не володіє необхідними досвідом і технологіями подібного будівництва ні в одній країні світу.

Про це на Брюссельському форумі з питань ядерної безпеки, що пройшов 29 червня, розповіла представник Асоціації Анна Рак: «Ми глибоко стурбовані планами будівництва ЦСВЯП у верхів'ї Дніпра, в 70 км від Києва. Ми вважаємо, що повинен бути вироблений єдиний стандарт поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами, як для ЄС, так і для країн Східного партнерства. Ми вимагаємо обов'язкового діалогу з громадськістю та відкритої незалежної оцінки ризиків за участю громадянського суспільства і незалежних міжнародних експертів. Не можна допускати, щоб не тільки Україна, але й вся Європа піддавалася небезпеці. Це наша загальна проблема і ми зобов'язані не допустити повторення другого Чорнобиля або другої Фукусіми».

Відео дня

Асоціація закликала представників законодавчої і виконавчої влади України до обов'язкового дотримання всіх чинних міжнародних правил і норм перед початком активної фази будівництва ЦСВЯП, для того, щоб мешканці Києва та Київської області отримували необхідну інформацію і брали участь в обговоренні і прийнятті рішення з питання будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива в безпосередній близькості від їх будинків.