УНИАН

Про це повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк. «Зустрівся з представниками Кувейтського фонду арабського економічного розвитку (KFAED). Видалася нагода подякувати за інтерес до Фонду розвитку проектів в Україні, зокрема й за донорську допомогу в реалізації проекту «Укриття» на Чорнобильській АЕС», - написав міністр на своїй сторінці в соцмережі.

Читайте такожБезпілотник зняв на відео будівництво нового саркофага над руїнами енергоблока в Чорнобилі

За словами Данилюка, також під час зустрічі сторони обговорили можливості й напрями для подальшого співробітництва.

Відео дня

Раніше, 16 квітня, голова ЧАЕС Ігор Грамоткін повідомляв, що роботи зі спорудження над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) нового укриття і сухого сховища для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) буде завершено до кінця року. Після проведення всіх необхідних випробувань, у 2017 році, об'єкти введуть в експлуатацію, і з наступного року почнеться фаза остаточного закриття і консервації.

У вересні 2007 року Чорнобильська АЕС і французький концерн Novarka підписали контракт на будівництво нового безпечного конфайнменту (НБК) над об'єктом «Укриття» Чорнобильської АЕС. Первісна вартість будівництва оцінювалась у 980 млн євро. Однак через 6 років оцінка вартості будівництва об'єкта збільшилася на 500 млн євро.

Зрештою, влітку 2014 року Асамблея донорів Чорнобильського фонду «Укриття» прийняла рішення збільшити до 650 млн євро додатковий внесок країн-донорів для успішного завершення будівництва загороджувального контуру нового безпечного конфайнменту (торцевих стін) задля перетворення Чорнобильської атомної електростанції в безпечний та екологічно стабільний об'єкт.

Сьогодні, 25 квітня, в Києві відбудеться донорська конференція для залучення коштів, яких бракує на завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).