Фукусима

Однією з основних проблем, пов'язаних з очищенням на Фукусимі є загроза розливу радіоактивної води. Японський уряд ухвалив рішення посилити заходи щодо стримування цієї проблеми, встановивши загородження у вигляді підземної крижаної стіни, яка буде оточувати ядерний об'єкт, щоб уповільнити поширення зараженого матеріалу, пише Facepla.net з посиланням на Tepco.

Сольовий розчин охолоджують до -30 градусів за Цельсієм і будуть прокачувати через труби, занурені на 30м в землю, заморожуючи ґрунт, що, в кінцевому підсумку, призведе до герметизації чотирьох реакторів, які були пошкоджені в результаті землетрусу та цунамі 2011 року.

400 тонн ґрунтових вод стікають вниз схилом у підвал реактора кожен день, і частина з них потрапляє в море, тому необхідно знайти альтернативне рішення цієї проблеми.

Відео дня

Читайте такожЯпонець опублікував фото ромашок, які мутували після аварії на "Фукусімі"

Будівництво холодної стіни почалося в 2014 році і в даний час вже завершено. Орган ядерного регулювання Японії дав зелене світло для запуску проекту, який буде активований днями, що призведе до початку реалізації плану по оточенню непроникним бар'єром чотирьох пошкоджених реакторів.

Запуск стіни відбудеться у декілька етапів, але на перший буде припадати близько 95% процесу. Оператор електростанції каже, що запланований зазор в стіні буде тримати рівень ґрунтових вод у межах периметра на більш високому рівні, ніж у воді з підвалу, що дасть останній ввипліскуватися.

Як тільки перший етап досягне успішного результату, який, як очікується, скоротить потік ґрунтових вод в будівлі на 50 відсотків, проект буде очікувати схвалення на запуск всіх етапів для утворення твердої межі навколо чотирьох реакторів. Поки що немає встановленого графіка, але згідно з планами, процес завершиться протягом декількох місяців.