ЧАЭС / Фото УНИАН

Таку думку озвучила заступник міністра екології Світлана Коломієць в інтерв'ю ІА «УНІАН».

«Громадськості потрібно розповідати про дослідження вчених щодо безпеки ЦСВЯП, про те, чому такий об'єкт потрібен країні. Наші попередники не комунікувати з людьми, і це – велика проблема», – зазначила заступник міністра.

Крім того, Світлана Коломієць також наголосила, що питання будівництва сховища дуже складне технологічно, тому необхідно покладатися на думки експертів, залучаючи для цього незаангажовані іноземні організації, до яких є довіра.

Відео дня

Варто зазначити, раніше громадські екологічні організації також заявляли про необхідність залучення громадськості до обговорення питань про будівництво ЦСВЯП. Зокрема, на думку представників Асоціації зелених України, міжнародний досвід показує, що саме невдоволення жителів регіонів, прилеглих до ядерних об'єктів, як правило, стає серйозною перешкодою на шляху реалізації таких проектів.

У АЗУ зазначають, що люди, не маючи повної інформації про всі деталі і наслідки такого будівництва, найчастіше виступають проти реалізації проектів. В результаті саме відсутність діалогу з громадськістю призводить до конфліктних ситуацій.

Читайте такожЕкологи вимагають від влади обговорити з громадськістю будівництво ЦСВЯП

«Тому прийняття важливих рішень щодо будівництва ядерних об'єктів, у тому числі і централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, без оцінки екологічних ризиків, без здійснення незалежної професійної екологічної експертизи, а також проведення широкої інформаційної кампанії та громадських слухань з цього питання – неприпустимо», – заявляв співголова АЗУ Олександр Щербань.

Нагадаємо, що міська влада столиці прислухалася до думки громадськості і створила при Київраді робочу групу, яка вивчить безпеку будівництва ЦСВЯП під Києвом. Відповідне рішення було прийнято 28 травня на засіданні Постійної комісії з питань екологічної політики за результатами депутатських слухань. До її складу крім депутатів Київради увійшли також експерти і представники громадськості. Основним завданням групи є проведення експертного аналізу документів, наданих на розгляд Верховної Ради України при прийнятті Закону України про ЦСВЯП у 2012 році, проведення незалежної екологічної експертизи, забезпечення відкритого доступу до інформації та проведення інформаційної кампанії серед населення.