Запорожская АЭС все чаще привлекает внимание экологов /  УНИАН

Про це на своїй сторінці в соцмережі написав еколог Ярослав Задесенець, нагадавши, що остання проблема на цій АЕС сталася 16 травня, коли четвертий енергоблок відключався через технічні неполадки.

Читайте такожЗапорізька АЕС відключила блок №3 для ремонту

Він зазначає, що британська газета The Guardian повідомила про факти порушень техніки безпеки при зберіганні на станції радіоактивних відходів. "Журналісти видання після елементарної перевірки виявили сховище контейнерів з відпрацьованими ядерними стержнями прямо під відкритим небом всупереч всім вимогам безпеки і елементарного здорового глузду. Явно не заспокоїла англійців і присутність неподалік "гарячих точок" України. Адже реальні бойові дії в зоні АТО продовжуються всього лише на відстані якихось 200 км від АЕС", - пише еколог.

Відео дня

Ярослав Задесенець, посилаючись на статтю, зазначає, що за запевненнями експертів система зберігання ядерних відходів в Запоріжжі була збудована за проектної специфікації США, яка передбачає практично всі можливі позаштатні ситуації, включаючи можливий теракт. "Однак, ніхто не здатний передбачити розвиток ситуації на випадок відкритого військового конфлікту. 770 тис. жителів Запоріжжя і мільйони інших громадян України і сусідніх держав виявилися заручниками войовничої політики Росії, яка виключно у власних інтересах продовжує розкручувати військове протистояння на Донбасі. Тільки уявіть собі нехай і досить фантастичний, але цілком вірогідний сценарій, коли бойові дії чисто теоретично можуть розгортатися безпосередньо на території АЕС", - наголошує еколог.

На його думку, інформація про зберігання відпрацьованих ядерних відходів в Україні від британських журналістів вкотре засвідчила про кричущу необхідність реформувати всю галузь. "Наше керівництво повинно зрозуміти, усвідомити і прийняти те, що кожен громадянин країни має право на всебічну й об'єктивну інформацію в таких важливих питаннях як і атомна енергетична безпека країни. І саме звичайні громадяни повинні мати першочергове право голосу у вирішенні глобальних екологічних проблем України", - підсумував Ярослав Задесенець.