mvs.gov.ua

Сектор між ними – відносно чистий за чорнобильськими мірками. І саме у цій розвилці між слідами, в основному, і палав ліс, повідомляє Радіо Свобода.

«За результатами вимірювань радіаційний фон навіть в районі пожежі, в її епіцентрі, не змінився. Що було очікувано, оскільки щільність забруднення саме в цьому районі має невеликі значення, – каже інженер «Чорнобильського спецкомбінату» Денис Вишневський. – Тому навіть при тому, що під час пожежі обов’язково відбувається підйом в атмосферу деяких радіоактивних речовин, обсяг цих речовин був не настільки значним, щоб призвести до зміни фону. З іншого боку, він призвів до збільшення вмісту радіонуклідів у повітрі, але, знову-таки, незначно. Ми спостерігали позитивну динаміку, але вона навіть не досягла контрольного рівня».

Вогонь зупинили за 25 кілометрів від станції. І приблизно за 8 км від могильника радіоактивних відходів у Буряківці – саме цю точку на карті атомники вважали найнебезпечнішою у ці дні.

Відео дня

Читайте такожЕксперти радять владі посилити пожежну безпеку в Чорнобильській зоні

Нинішня пожежа досягла величезних за останні 20 років масштабів. Такому поширенню вогню посприяла погода, вважає Вишневський: суха осінь, малосніжна зима і суха весна.

«Низька вологість повітря, накопичилась велика кількість сухої біомаси. В зоні пожежі не рідкість, і вони швидко локалізуються. Але швидкість поширення вогню, масштаб – це було унікально. В цьому заслуга природи, незалежно від причин появи, власне кажучи, самої пожежі», – говорить інженер.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що зараз вже «здійснюється проливання та спостереження окремих осередків тління лісової підстилки». Радіаційний фон в районі пожежі знаходиться у межах норми та становить в середньому 20 мкР/год. Підвищення радіаційного фону внаслідок пожежі на прилеглих територіях не зафіксовано.