REUTERS

На території японської аварійної АЕС "Фукусіма-1" в четвер розпочалося випробування системи, яка створить шар штучної вічної мерзлоти, покликаний перешкоджати потраплянню радіоактивних ґрунтових вод в океан, повідомила японська компанія-оператор Tokyo Electric Power (TEPCO), передає ТАСС.

На створення цієї системи у фахівців TEPCO пішло більше 10 місяців - загальна площа передбачуваного шару вічної мерзлоти має становити 1,5 км. В разі успіху, його буде прокладено під будівлями чотирьох енергоблоків - працівники столичної енергокомпанії пробурили вертикальні шахти глибиною 30 метрів, в які були вставлені труби. Саме ними TEPCO розпочала закачування особливої охолоджуючої рідини. Розраховується, що її дія має створити в ґрунті стіну вічної мерзлоти, яка ізолює зону енергоблоків від частини території станції, що примикає до океану. На будівництво системи пішло близько 34,5 млрд ієн ($289,9 млн).

Читайте такожBBC: Робот відзняв "нутрощі" аварійного реактора (відео)

Відео дня

Проблема витоків радіоактивної води залишається головною на аварійній японській станції. У даний час обсяги накопиченої радіоактивної рідини на "Фукусімі-1" збільшуються приблизно на 350 тонн щодня за рахунок припливу ґрунтових вод. При цьому в наземних цистернах вже зберігається понад 240 тис. тонн рідини. Незважаючи на старання працівників TEPCO, на станції періодично відбуваються витоки цієї високорадіоактивної води - трапляються і попадання рідини до океану.

Нагадаємо, в результаті аварії на АЕС "Фукусіма-1" 11 березня 2011 року сталося розплавлення ядерного палива в трьох реакторах. Великі території в Японії зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району розташування станції довелося евакуювати понад 80 тис. осіб.