ЧАЭС / Фото УНИАН

Про це заявив голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій Толкачов на своїй сторінці в Фейсбук.

За його словами, зараз йде спорудження нового безпечного конфайменту" - НБК над старим "Саркофагом". Його завдання - на 100 найближчих років аркою накрити зруйнований 4-й енергоблок ЧАЕС. Передбачається, що під аркою буде відбуватися розбирання та утилізація зруйнованого енергоблоку.

"По-перше, терміни здачі НБК постійно відсуваються. Зараз заявлена дата введення в експлуатацію зрушилася з 2015 року на листопад 2017 року. Чи достоїть до тієї дати існуюче "Укриття", побудоване нашвидкуруч у 1986 році на аварійних конструкціях 4-го енергоблоку? По-друге, нова арка над ЧАЕС-4 - це ще не вирішення проблеми. Накрити - не означає забути. Далі, повинен реалізовуватися "Пусковий комплекс-2" - це начинка НБК необхідними механізмами, технікою і пристосуванням для розбору Об'єкта "Укриття". Однак на сьогодні, наскільки мені відомо, ще немає проекту, як і чим розбирати високорадіоактивні конструкції", - пише Толкачов.

Відео дня

"По-третє, міжнародні донори виділяють кошти на спорудження НБК - нової захисної арки. Але що далі з нею робити? На реалізацію заходів "Пускового комплексу-2" коштів немає. А це означає, що експлуатація арки, розробка обладнання, розбір старого Об'єкта "Укриття" - всі ці витрати ляжуть на наші плечі, на наших з вами дітей і онуків", - зазначає. він.