Землі під органічне виробництво хочуть виділяти за пільговими ставками / Фото УНИАН

Про це повідомила прес-служба Мінагропроду.

Читайте такожРівненщина бурштинова: час минає, проблеми залишаються

«Мінагрополітики і Держгеокадастр розробляють механізм підтримки виноградарства і стимулювання виробництва органічної продукції шляхом проведення спеціалізованих земельних аукціонів. Передбачається, що на серії спецаукціонів учасникам ринку будуть запропоновані земельні ділянки для виробництва органіки і вирощування винограду за пільговими орендними ставками», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

За даними прес-служби, пільгові ставки наберуть чинності лише після початку фактичної реалізації інвестиційного проекту - закладення насаджень, початку процесу сертифікації виробництва за органічними стандартами. У разі якщо певні аукційні умови не будуть дотримані, орендні ставки буде повернуто до ринкових значень на рівні середнього показника у відповідному районі.

Згідно з повідомленням, Держгеокадастр вже почав аудит сільгоспземель державної форми власності, придатних для цих цілей. Проте через безліч додаткових вимог до виробництва органічної продукції кількість таких земель обмежена. При цьому для виноградарства можуть бути використані землі лише в окремих районах Закарпатської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

У першу чергу для органічного виробництва будуть задіяні землі запасу, які тривалий час не були у використанні. Це дасть змогу інвестору скоротити період отримання сертифіката відповідності.

У міністерстві додали: якщо на перших аукціонах буде зафіксовано високий попит на земельні ділянки, практика їх проведення може бути розширена.

Як повідомляв УНІАН, пріоритетними завданнями Мінагропроду в 2017 році є земельна реформа, стимулювання розвитку аграрної сфери, поліпшення якості та гарантування безпеки харчових продуктів і розвиток органічного виробництва.

Міністерство має намір розвивати виробництво органічної продукції, щоб до 2020 року довести частку такої продукції у валовому сільгоспвиробництві до 3%. Станом на сьогодні в Україні для виробництва органічної продукції використовується 1% орних земель.