ООН закликає боротися за збереження родючих ґрунтів / УНІАН

Експерти запропонували взяти на озброєння зернобобові культури, які, з одного боку, забезпечують людей багатими поживними речовинами, а з іншого, - роблять позитивний вплив на ґрунт, повідомляє прес-служба ООН.

"Ґрунти та зернобобові являють собою унікальний симбіоз, який захищає навколишнє середовище, підвищує продуктивність праці, сприяє адаптації до зміни клімату та забезпечує ґрунти і сільськогосподарські культури основними поживними речовинами", - сказав генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва у зв'язку з Міжнародним днем ґрунтів, який щорічно відзначається 5 грудня.

Читайте такожООН: сільське господарство має адаптуватися до зміни клімату

Відео дня

Через деградацію земель щорічно втрачається до 12 млн га сільськогосподарських угідь. На сьогоднішній день більше третини всіх ґрунтів піддалися тій чи іншій формі деградації внаслідок цілого ряду причин - закислення, засолення, ерозії та урбанізації.

Експерти впевнені, що використання зернобобових як міжрядних, покривних культур і в процесі сівозміни допоможе відновити здоров'я ґрунтів.

Зернобобові містять спеціальні грунтові бактерії, що сприяють біологічній фіксації азоту. Це природний процес, вартість якого еквівалентна використанню синтетичних добрив на суму 10 млрд дол. на рік.

Такі культури як сочевиця, сухі боби і горох є азотфіксуючими рослинами і позитивно впливають на ґрунт. У середньому, зернові, вирощувані на полях після зернобобових, дають на 1,5 т на га більше звичайного.

Нагадаємо, ООН закликає держави зміцнювати співробітництво в управлінні водними ресурсами.