Кубів запевнив, що Україна відповідатиме світовим стандартам експорту лісу / Фото УНІАН

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Kубів після обговорення Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва у Києві.

«Цей фундаментальний документ повинен, по-перше, повністю захистити принципи і стратегіюрозвитку лісової галузі України, по-друге, ми говоримо про ланцюги додаткової вартості, тобто про переробку, по-третє, питання принципів ЄС, які говорять про принципи відкритості ринку і виконання умов. Якщо це все буде погоджено, в результаті ми отримаємо якісний документ», - сказав Степан Кубів.

За словами першого віце-прем'єр-міністра, документ розробляли представники міністерств економічного розвитку і торгівлі, аграрної політики і продовольства, фахівці лісової галузі, промисловці та підприємці переробної галузі. Пропозиції уряду розглядали в комітеті Верховної Ради з питань економічної політики, після чого направили європейським експертам.

Відео дня

«Документ повинен бути, по-перше, продискутований. По-друге, експерти повинні дати плюс. Третє: кінцева дискусія має пройти на майданчику Верховної Ради. І по-четверте, цей документ повинен відповідати вимогам підписаним уже документам України з ЄС», - зазначив Степан Кубів.

Читайте такожЗамість "деревинного мораторію" потрібна національна програма розвитку лісового господарства - австрійський експерт

Він також уточнив, що рішення про скасування мораторію на експорт лісу прийматиме Верховна Рада.

«Якщо документ буде фундаментально пропрацьований, значить, він буде прийнятий, - зазначив Степан Кубів. - Україна повинна бути країною в стандартах світових норм. Це буде правильно".

Як повідомлялося, в квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон про 10-річну заборону експорту лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді. Мораторій на вивезення кругляка, крім сосни, діє з 1 листопада 2015 року, а на деревні породи сосни заборона почне діяти з 1 січня 2017 року.

За словами голови Представництва Європейського Союзу в Україні Хюґа Мінґареллі, скасування заборони на експорт лісу є умовою отримання Україною макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро.

За скасування мораторію виступають і експерти. Під час круглого столу «Експорт лісу: у пошуках компромісу», який відбувся минулої п'ятниці в Києві, вони назвали інвестиційну непривабливість, браконьєрські вирубки, занепад лісгоспів і втрату якості української деревини головними загрозами заборони на вивезення лісу-кругляка.