REUTERS

Про дивне явище розповіли жителі Крайньої Півночі: за їх словами, звуки відлякують диких тварин, у тому числі мігруючих гренландських китів і тюленів, повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

За розповідями очевидців, звуки схожі на дзижчання або звук зумера і лунають вже протягом кількох місяців в протоці Ф'юрі-енд-Гекла поблизу Гренландії.

Читайте такожПоява тисяч блакитних озер в Антарктиді несе загрозу - вчені

Відео дня

У п'ятницю канадський військовий літак здійснив обліт позначеного очевидцями району, але зрозуміти причину "акустичної аномалії дослідникам не вдалося.

"Екіпаж нічого не виявив ні на поверхні, ні під поверхнею. Єдине, що пілоти помітили в досліджуваній зоні - це два стада китів і шість моржів", - повідомив Бі-бі-сі представник міноборони Канади.

У канадській пресі висловлюються різні версії виникнення містичних звуків. Одні вважають, що їх джерело - локатори, які використовуються геологорозвідкою, інші вважають, що за допомогою цих звуків екологи Greenpeace відганяють морських тварин від районів, де на них ведеться промисел. Є також думка, що ці звуки видають військові субмарини.

Але жодна з цих версій не отримала підтвердження.

"Причина звуків залишається під покровом таємниці", - сказали в міноборони Канади.