Наслідки діяльності бурштинокопачів / Фото УНІАН

Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів із посиланням на керівника міністерства Остапа Семерака.

«Сьогодні перед Мінекології стоїть екологічна проблема – рекультивація 2,6 тис. гектарів землі, яка була пошкоджена під час видобутку бурштину без дотримання відповідних норм (природоохоронного законодавства – УНІАН)», – повідомив Семерак.

Читайте такожНескінченна бурштинова історія

Відео дня

За словами міністра, в уряді вже створили робочу групу, яка розробляє проект із рекультивації земель лісового фонду внаслідок незаконного видобутку бурштину.

«Проблема нелегального видобутку бурштину лежить не в законодавстві України, а в неналежному його виконанні. І тут варто говорити про підвищення рівня відповідальності, підвищення штрафів і, відповідно, внесення змін до законодавства в цьому напрямку», – додав Семерак.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину», покликаний сприяти скороченню обсягів незаконного видобутку бурштину.

У середині липня Мінекології повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що припиняють видачу ліцензій до тих пір, поки не буде розроблено прозорий механізм регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

У лютому 2016 року Мінекології виступило за якнайшвидше посилення відповідальності за нелегальний видобуток бурштину. На думку заступника міністра Світлани Коломієць, право на видобуток бурштину повинні мати не лише державні, але й приватні компанії з якісним обладнанням і технологіями, які завдають мінімальної шкоди природі. При цьому компанії для отримання дозволу на видобуток каменю повинні будуть виконати рекультивацію земель.

Україна займає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому відрізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.